Jak se vyhnout nadýmání?
Dbejte na pravidelnou a vyváženou stravu, které přispívá k plynulejšímu trávení.
Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají! Některé potraviny vytvářejí v zažívacím traktu mnohem více plynů než jiné, například fazole v rajské omáčce. Nadýmají také různé druhy zeleniny, například kapusta, květák, růžičková kapusta, tuřín a pór. Nepříjemně páchnoucí plyny tvoří i potraviny s vysokým obsahem tuku a vajec.
Dopřejte si klid: Jídlo by mělo být pokud možno chvílí odpočinku, protože stres se negativně promítá do zažívání. Zkuste před jídlem praktikovat pomalé dýchání.
Zpomalte: Jezte pomalu se zavřenými ústy, abyste spolu s jídlem nelokali vzduch. Snažte se při jídle nespěchat a nejíst v pohybu. Pokud do sebe nápoje doslova házíte, zejména ty sycené, případně pivo, dochází v žaludku k okamžité tvorbě plynu. U studených nápojů to platí dvojnásob (bublinky ve spojení s nízkou teplotou dokáží s vaší bránicí pěkně zamávat).
Další tipy pro zmírnění nadýmání:
- Pijte teplou nebo vlažnou vodu, zkuste do ní přidat kapku silice máty peprné
- Zkuste probioticku kúru
- Pijte bylinný čaj – zmírňující účinky mají zejména heřmánek, zázvor a pampeliška
- Masáž spodní oblasti břicha může uvolnit střevní plyn
- Zkuste procházku, při které většinou vlivem gravitace dojde k vytlačení plynů z těla
Chcete se o nadýmání dozvědět více? Přečtěte si více informací o příčinách a projevech nadýmání.