Reflux žaludeční šťávy: Příčiny a projevy

Co je to reflux žaludeční šťávy?

Reflux žaludeční šťávy je zpětný tok kyselého obsahu žaludku do ezofagu (jícnu), což může vyvolat pálení žáhy. Uvedené termíny se často zaměňují, ovšem reflux žaludeční šťávy je mechanismus, kterým se vrací zpět do jícnu (někdy úst) část žaludečního obsahu, a pálení žáhy je nepříjemný pocit, kterým se reflux projevuje.

Trpíte-li častým refluxem žaludeční šťávy, pak možná máte onemocnění zvané refluxní choroba jícnu. Refluxní choroba jícnu a ezofageální reflux (GERD) je jedno a totéž. Může to znít děsivě, ale ve většině případů není GERD závažným onemocněním a denně je zažívá jeden z deseti jedinců. Dlouhodobé problémy však mohou vést k poškození sliznice jícnu, takže pokud máte jakékoliv obavy, navštivte svého lékaře nebo lékárníka.

Pokud trpíte neustálým refluxem žaludeční šťávy, měli byste se vyhýbat pikantním jídlům, která reflux způsobují.

Jaké jsou projevy refluxu žaludeční šťávy?

Reflux žaludeční šťávy se nemusí projevovat bolestivě, ale může způsobovat následující:

  • Pocit pálení nebo horkosti v hrudi nebo v hrdle, obvykle po jídle
  • Pálivou, kyselou, nahořklou či slanou tekutinu v zadní části hrdla a obtíže při polykání
  • Tlak za hrudní kostí
  • Pocit nadmutí
  • Říhání
  • Pocit na zvracení/zvracení (žaludeční nevolnost)
  • Křeče
  • Zkažený dech
  • Škytavku
Ikona osoby trpící symptomy pálení žáhy: pocitem pálení na hrudi a v krku

Co je příčinou refluxu žaludeční šťávy?

Na rozhraní jícnu a žaludku se nachází tzv. jícnový svěrač. Ten se otevírá při průchodu sousta z jícnu do žaludku. Při neúplném zavření nebo přílišném uvolnění svěrače může dojít k návratu žaludeční šťávy zpět do jícnu.

K refluxu žaludeční šťávy běžně dochází při konzumaci některých druhů potravin. Smažená nebo mastná jídla, tučné maso a mléčné produkty z plnotučného mléka mohou být příčinou uvolnění svěrače. Kofeinové nápoje, káva, alkohol a pikantní jídla mohou zase zvyšovat produkci žaludeční šťávy. Mezi nejběžnější spouštěče refluxu žaludeční šťávy patří konzumace velkých porcí nebo spánek ihned po jídle.

Pravděpodobnost refluxu zvyšuje i nadváha, protože zvýšený tlak působící na žaludek může způsobovat otevření svěrače.

Reflux žaludečních štav se zhoršuje také působením stresu.

K refluxu žaludeční šťávy dochází také v důsledku oslabení žaludečního svěrače nebo při nadměrné produkci žaludeční šťávy a nedostatku ochranného hlenu na žaludeční sliznici. Existuje také tzv. hiátová kýla. Při ní se mezerou v bránici mohou části žaludku protlačit do hrudní dutiny, čímž se zvyšuje riziko refluxu.

K refluxu může docházet rovněž během užívání některých léčivých přípravků.

Trápí vás reflux žaludeční šťávy? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou projevy refluxu zmírnit.

Podívejte se, která jídla způsobují pálení žáhy a pokuste se jim vyhýbat.

Jak léčit reflux žaludeční šťávy >