JAK VNÍMÁME PÁLENÍ ŽÁHY?

Pálení žáhy se dá popsat různě:

  • Pocit pálení v hrudi nebo v hrdle po jídle
  • Pálivá, kyselá, nahořklá či slaná tekutina v zadní části hrdla a obtíže při polykání
  • Tlak za hrudní kostí
  • Pocit nadmutí
  • Říhání
  • Pocit na zvracení
Upset female squeezing belly with hand because of abdominal pain.

CO ZPŮSOBUJE PÁLENÍ ŽÁHY?

Pálení žáhy je velmi běžné, ve většině případů bývá způsobeno návratem kyselé žaludeční šťávy následkem přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Tento svěrač se nachází na rozhraní jícnu a žaludku a normálně se otevírá jen na velmi krátkou chvíli, aby do žaludku propustil polknuté sousto.

  • Některá jídla mohou riziko pálení žáhy zvyšovat. Smažená nebo mastná jídla, tučné maso a plnotučné mléčné výrobky mohou způsobit uvolnění jícnového svěrače. Kofeinové nápoje, káva, alkohol a pikantní jídla mohou zase stimulovat produkci zvýšeného množství žaludeční šťávy a také zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy.
  • Někteří lidé pociťují pálení žáhy, když jsou ve stresu.
  • Riziko pálení žáhy dále zvyšuje také obezita, jejímž následkem je na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, který může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače. Obdobně může vadit také příliš upnutý oděv nebo škrtící pásek.
  • Pálí vás žáha? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou pálení žáhy zmírnit.

 

Green pepper, garlic and onion on a chopping board