Co je to překyselení žaludku?
Trávicí obtíže spojené s překyselením žaludku (také "žaludeční dyspepsie") se projevují bolestí žaludku či nevolností, často po jídle. Mohou zasáhnout kdykoliv, ale nejčastěji k těmto projevům dochází krátce po jídle.
Překyselení žaludku je naprosto normální a čas od času postihne většinu z nás. Může se projevit několikrát do roka, nebo nás příznaky obtěžují pravidelně. Nepříjemný pocit nebo bolest při zažívacích potížích mohou být mírného, ale i závažnějšího charakteru a mohou trvat několik minut, ale i několik dlouhých hodin.
Následkem hormonálních a fyzických změn se překyselení žaludku objevuje také během těhotenství. Bližší informace o možnostech užívání Rennie v průběhu těhotenství naleznete v části věnované pálení žáhy a překyselení žaludku během těhotenství. Překyselení žaludku během těhotenství se dá snadno vyřešit užíváním Rennie*, a nemusí vám tedy nutně zkazit den.
Konzumace těžkých nebo tučných pokrmů může způsobovat trávicí obtíže.
*Užívání jakýchkoliv léčivých přípravků v těhotenství vždy nejprve konzultujte s lékařem či lékárníkem.
Příznaky překyselení žaludku
Projevy překyselení žaludku:
- Bolest, která většinou začíná v horní oblasti břicha a pokračuje nahoru za hrudní kost
- Bolest pod žebry
- Žaludeční nevolnost anebo zvracení
- Kručení nebo bublání v žaludku
- Křeče v žaludku
- Nadmuté břicho
- Nepříjemný pocit po jídle
- Nadměrné říhání nebo plynatost
- Pocit pálení v žaludku
Co způsobuje překyselení žaludku?
Žaludek začíná produkovat žaludeční šťávu a kyselinu chlorovodíkovou (HCl) už při pouhém pohledu na jídlo. Při jídle se pak vylučuje další množství pro lepší natrávení potravy. Je-li kyseliny moc, nebo je-li potrava dráždivá, může docházet k pocitu bolesti, napětí, pálení v oblasti žaludku apod.
Každý vnímá překyselení žaludku jinak. Příčiny, které způsobují překyselení žaludku, se mohou lišit. Snažte se rozpoznat spojení mezi tím, kdy je vám špatně, a tím, kdy a co jíte. Mezi běžné příčiny patří:
Konzumace alkoholu
Při konzumaci alkoholu dochází v žaludku ke zvýšené produkci žaludeční šťávy, což může způsobovat podráždění jeho sliznice.
Kouření
Chemické látky obsažené v cigaretovém kouři mohou uvolňovat svěrač mezi jícnem a žaludkem a tím umožnit návrat žaludeční šťávy do horní části zažívacího traktu.
Životní styl plný stresu
Symptomy překyselení žaludku se obvykle zhoršují v období stresu a zlepšují se při odpočinku. Stres a úzkost mají na naše zažívání obrovský vliv a vedou ke zvýšené produkci žaludeční šťávy.
Konzumace těžkých nebo tučných jídel
Může vést k podráždění žaludku. Stejně tak nedostatečné rozkousání potravy a hltání.
Dlouhodobé překyselení žaludku bývá často důsledkem (ale i příčinou) vředového onemocnění, vliv může mít rovněž užívání některých léčivých přípravků, nebo může souviset s jiným onemocněním. Pokud Vás tyto obtíže trápí dlouhodobě, navštivte svého lékaře.
Trápí vás překyselený žaludek? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou projevy překyselení žaludku zmírnit.