Snídaně se často považují za nejdůležitější jídlo dne. Mnozí z nás je však opomíjejí a raději zamáčknou budík, aby si mohli přispat pět minut navíc.
Jenže to, že ranní rutina probíhá spíše ve shonu než v poklidu, ještě neznamená, že si nemůžete dát zdravou snídani.
Spolu s Rennie se podíváme na báječné snídaně, které se dají připravit během okamžiku a zvládnete si je vzít s sebou při dobíhání autobusu.
Ovocné a zeleninové smoothie
Jistě Vám neuniklo, že se velké oblibě mezi zdravými snídaněmi těší různé druhy ovocných a zeleninových smoothie.
Když si je připravíte na začátku dne nebo ještě večer a odložíte do lednice, můžete svůj den nakopnout zdravě i po cestě do práce.
Pokud vás trápí pálení žáhy nebo překyselení žaludku, zkuste do svých nápojů nedávat kyselinotvorné ovoce, jako jsou například pomeranče nebo citróny, a zaměřit se spíše na zásadotvornější přísady, například na zeleninu, včetně brokolice a celeru, a ovoce, například banány.
A co chuť? Neexistují žádná pravidla, proto experimentujte, dokud nenajdete něco, co vám bude absolutně vyhovovat! Najdou se samozřejmě určité stálice, například jahody a banán nebo jablko a mango, ale lidé se už nebojí používat ani zeleninu, jako je třeba kapusta a špenát. Jsou totiž velmi výživné.
Máte-li rádi zelená smoothie, zkuste zeleninu co pár týdnů obměňovat. Smoothie vás díky tomu neomrzí a máte záruku, že vždycky ochutnáte něco nového a senzačního.
Snídaňový nanuk
Počkat! Nikam nechoďte! Domácí nanuky představují zdravý a osvěžující způsob, jak nastartovat svůj den.
Stačí si opatřit nanukovou formu, naplnit ji bio jogurtem a trochou ovoce a celé to šoupnout do mrazničky. Brnkačka!
A ráno máte dokonalou pochoutku na cestu.
Toust s burákovým máslem
Mnoho jednodušších věcí, než je bagel nebo toust s burákovým máslem, už nenajdete - a navíc se jedná o skvělý začátek nového dne.
Připravte si jej ještě večer, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v lednici. Můžete si ho sníst na cestě do práce, případně si ho nechat na pracovišti a nastartovat den chutnou dávkou proteinů.
Vaječné muffiny
Vaječné muffiny jsou v podstatě takové menší omelety, které si můžete připravit předem. Navíc se dají jíst teplé i studené. Připravte si tradiční směs na omeletu, přidejte zdravou náplň dle vlastní chuti (např. bobulové plody, špenát, mandle atd.) a rovnoměrně naplňte formu na muffiny. Pečte v troubě asi 15 minut na 200 °C, nebo dokud nebudou na dotyk pevné. Nechte je zchladnout a pak dejte do lednice.
Inspirace je všude spousta, tak se nenechte svírat konvencemi „tradičních“ snídaňových pokrmů. Experimentujte a zkoušejte, co vám vyhovuje nejvíce. Jedině tak budete mít zaručeně dobrý start do nového dne.