Jednoduché svačiny
v období těhotenství

Pálení žáhy a reflux žaludeční šťávy bývají u těhotných žen velmi běžné.

Je to dáno hormonálními změnami a tím, že na žaludek tlačí děloha, čímž dochází k vytlačování žaludeční šťávy do jícnu a následnému pálení žáhy.

Naštěstí lze léčivé přípravky Rennie užívat i během těhotenství a tyto projevy mírnit.*

Od projevů si ale můžete pomoci i jinak.

Obecně platí, že je dobré se vyhýbat kyselinotvorným potravinám, jako jsou citrusové plody a šťávy a káva. Mezi ostatní potenciální strašáky patří tučná nebo pikantní jídla, jako je například kari.

Dalším empirickým pravidlem je zmenšení porcí a pomalá konzumace, protože pálení žáhy vzniká velmi často právě při přejídání. Nepůjde-li to jinak a budete-li mít stále hlad, vždycky si můžete přidat, ale pravděpodobně přijdete na to, že pomalá konzumace menších porcí povede k úplně stejnému nasycení.

Při rychlé konzumaci hrozí přejedení z důvodu, že tělo nestíhá dát mozku signál, že už je plné.

Níže najdete několik jednoduchých svačin, které vás v těhotenství dokonale zasytí.

*Užívání jakýchkoliv léčivých přípravků v těhotenství vždy nejprve konzultujte s lékařem či lékárníkem.

Pečené brambory

Příprava horkých pečených brambor je snadná a navíc jsou chutné.

Namísto másla zkuste přidat nízkotučný jogurt nebo třeba tvaroh a navrch dejte trochu petržele.

Brambory obsahují vlákninu, která působí blahodárně na zažívání.

Avokádo a knäckebroty

O knäckebrotu se říká, že má mdlou chuť ale pokud dáte navrch trochu rozmačkaného avokáda, dostanete chutnou a výživnou svačinku, která je plná těch „hodných“ mononenasycených mastných kyselin. Avokádo má navíc vysoký obsah draslíku a ten pomáhá při svalových křečích, které bývají v těhotenství poměrně časté.

Celozrnné krekry nebo knäckebroty s nízkým obsahem soli obsahují spoustu vlákniny a s avokádem chutnají skvěle.

Vajíčko a muffin

Vajíčko a anglický muffin sice nezní jako ta nejzdravější svačinka, ale věřte, že opak je pravdou! Vaječný žloutek obsahuje vitamin D, který přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a k udržení normálního stavu kostí a zubů. Je jedno, zda si uděláte míchaná vajíčka nebo je uvaříte. Obojí je v pořádku. Ale nezapomeňte, že vajíčko by mělo být udělané tak, aby žloutek i bílek byly tuhé a zabránilo se potenciálnímu přenosu salmonely.

Anglické muffiny jsou navíc plné proteinů a vlákniny a mají nízký obsah nasycených mastných kyselin, což z nich činí ideální svačinku.

Cereálie, mléko a bobulovité plody

Cereálie mohou posloužit jako svačinka s nízkým obsahem tuku a cukru a jejich výživové hodnoty se dají navíc podpořit přídavkem mléka a bobulových plodů, případně nakrájených jablíček. Ostružiny, maliny i borůvky obsahují vitamin C, draslík, kyselinu listovou a vlákninu, zatímco jablka obsahují spoustu vlákniny.

Snažte se nejíst cereálie s přidaným cukrem, protože v tomto případě se veškeré zdravotní přínosy pokrmu téměř anulují.

Nemá být překročena doporučená denní dávka a přípravek nemá být užíván déle než 2 týdny. Aby se předešlo předávkování kalciem, těhotné ženy by se měly vyvarovat současnému zvýšenému příjmu mléka a mléčných výrobků.

Domácí léky proti pálení žáhy v těhotenství: konzumace obilnin

Potíže

Zjistěte, jaké jídlo způsobuje reflux žalúdečních kyselin, a vyhýbejte se mu.

Pálení žáhy

Pálení žáhy (tzv. pyróza) je pocit pálení či horka vycházejícího z hrudi směrem nahoru do hrdla.

Muž pociťující bolest na hrudi v důsledku pálení žáhy.

Jícnový reflux

Jako reflux označujeme zpětný tok kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Právě tento tok může způsobit pálení žáhy.

Při jídle se snažte vyhnout jídlu, které způsobuje pálení žáhy.

Překyselení žaludku

Trávicí obtíže spojené s překyselením žaludku (také "žaludeční dyspepsie") se projevují bolestí žaludku či nevolností, často po jídle.

Těhotná žena v červených šatech si drží bříško

Pálení žáhy v těhotenství

Pálení žáhy během těhotenství je velmi běžné, obzvlášť ve třetím trimestru.