Pálení žáhy a reflux žaludeční šťávy bývají u těhotných žen velmi běžné.

Je to dáno hormonálními změnami a tím, že na žaludek tlačí děloha, čímž dochází k vytlačování žaludeční šťávy do jícnu a následnému pálení žáhy.

Naštěstí lze léčivé přípravky Rennie užívat i během těhotenství a tyto projevy mírnit.*

Od projevů si ale můžete pomoci i jinak.

Obecně platí, že je dobré se vyhýbat kyselinotvorným potravinám, jako jsou citrusové plody a šťávy a káva. Mezi ostatní potenciální strašáky patří tučná nebo pikantní jídla, jako je například kari.

Dalším empirickým pravidlem je zmenšení porcí a pomalá konzumace, protože pálení žáhy vzniká velmi často právě při přejídání. Nepůjde-li to jinak a budete-li mít stále hlad, vždycky si můžete přidat, ale pravděpodobně přijdete na to, že pomalá konzumace menších porcí povede k úplně stejnému nasycení.

Při rychlé konzumaci hrozí přejedení z důvodu, že tělo nestíhá dát mozku signál, že už je plné.

Níže najdete několik jednoduchých svačin, které vás v těhotenství dokonale zasytí.

*Užívání jakýchkoliv léčivých přípravků v těhotenství vždy nejprve konzultujte s lékařem či lékárníkem.

content photo_Acid reflux diet_ foods less likely to trigger heartburn_dekstop.png

AVOKÁDO A KNÄCKEBROTY

O knäckebrotu se říká, že má mdlou chuť ale pokud dáte navrch trochu rozmačkaného avokáda, dostanete chutnou a výživnou svačinku, která je plná těch „hodných“ mononenasycených mastných kyselin. Avokádo má navíc vysoký obsah draslíku a ten pomáhá při svalových křečích, které bývají v těhotenství poměrně časté.

Celozrnné krekry nebo knäckebroty s nízkým obsahem soli obsahují spoustu vlákniny a s avokádem chutnají skvěle.

VAJÍČKO A MUFFIN

Vajíčko a anglický muffin sice nezní jako ta nejzdravější svačinka, ale věřte, že opak je pravdou! Vaječný žloutek obsahuje vitamin D, který přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a k udržení normálního stavu kostí a zubů. Je jedno, zda si uděláte míchaná vajíčka nebo je uvaříte. Obojí je v pořádku. Ale nezapomeňte, že vajíčko by mělo být udělané tak, aby žloutek i bílek byly tuhé a zabránilo se potenciálnímu přenosu salmonely.

Anglické muffiny jsou navíc plné proteinů a vlákniny a mají nízký obsah nasycených mastných kyselin, což z nich činí ideální svačinku.

PEČENÉ BRAMBORY

Příprava horkých pečených brambor je snadná a navíc jsou chutné.

Namísto másla zkuste přidat nízkotučný jogurt nebo třeba tvaroh a navrch dejte trochu petržele.

Brambory obsahují vlákninu, která působí blahodárně na zažívání.

CEREÁLIE, MLÉKO A BOBULOVITÉ PLODY

Cereálie mohou posloužit jako svačinka s nízkým obsahem tuku a cukru a jejich výživové hodnoty se dají navíc podpořit přídavkem mléka a bobulových plodů, případně nakrájených jablíček. Ostružiny, maliny i borůvky obsahují vitamin C, draslík, kyselinu listovou a vlákninu, zatímco jablka obsahují spoustu vlákniny.

Snažte se nejíst cereálie s přidaným cukrem, protože v tomto případě se veškeré zdravotní přínosy pokrmu téměř anulují.

Woman holding a bowl of oatmeal with fruit

Nemá být překročena doporučená denní dávka a přípravek nemá být užíván déle než 2 týdny. Aby se předešlo předávkování kalciem, těhotné ženy by se měly vyvarovat současnému zvýšenému příjmu mléka a mléčných výrobků.